
UNITEDSTATES ENVIRONMENTALPROTECTIONAGENCY 

WASHINGTON, D.C. 20460 

APR 2 0 2006 

The Honorable Saxby Chambliss 
Chairman 
Committee on Agriculture, Nutrition and Forestry 
United States Senate 
Washington, D.C. 20510 

Dear Mr. Chairman: 

OFFICE OF 
WATER 

Thank you for your letter dated March 3,2006, to Environmental Protection Agency 
(EPA) Administrator Stephen L. Johnson concerning regulation of concentrated animal feeding 
operations (CAFOs). In your letter, you requested that EPA clarify whether or not a CAFO is 
required to obtain a National Pollutant Discharge Elimination System (NPDES) permit if the 
CAFO does not discharge. 

I appreciate your continued interest in EPA's progress in responding to the Court of 
Appeals' decision in WaterkeeperAlliance, Inc. v. EPA, 399 F.3d 486 (2d Cir. 2005). EPA is 
continuing to move forward with its rulemaking, as expeditiously as possible, to comply with the 
Court's decision. EPA hopes to propose rule revisions in which we intend to clarify that only 
CAFOs that discharge or propose to discharge must be covered by an NPDES permit. 

It is true that, in light of the Second Circuit decision, the Clean Water Act does not 
require a CAFO to obtain an NPDES permit if the CAFO does not discharge or propose to 
discharge. The Agency has consistently communicated to States that, under section 510 of the 
Clean Water Act and 40 C.F.R. 123.1(i)(2),while they may operate a program with greater scope 
of coverage than required by the Clean Water Act, the additional coverage is not part of the 
federally approved program, and requirements imposed pursuant to that greater scope of 

are not federally enforceable and are only imposed under State law. 

EPA will continue to work with States as the Agency finalizes proposed changes to the 
CAFO rule. Thank you for your interest in this important issue. If you have any questions, 
please feel free to contact me or your staff may call Tom Dickerson in EPA's Office of 
Congressional and Intergovernmental Relations, at (202) 564-3638. 

Benjamin H. Grumbles 
Assistant Administrator 

Internet Address (URL) a htfp llwww epa gov 
RecycledlRecyciable Pnntedwlth Vegetable 011Based Inks on 100% Postconsumer. ProcessChlonne Free Recycled Paper 

- - ----



*,TED ST4? 
3 

UNITED STATES ENVIRONMENTAL PROTECTIONAGENCY 

WASHINGTON,D.C. 20460 

APR 2 0 2006 

The Honorable James Inhofe 
Chairman 
Committee on Environment and Public Works 
United States Senate 
Washington, D.C. 20510 

OFFICE OF 
WATER 

Dear Mr. Chairman: 

Thank you for your letter dated March 3, 2006, to Environmental Protection Agency 
(EPA) Administrator Stephen L. Johnson concerning regulation of concentrated animal feeding 
operations (CAFOs). In your letter, you requested that EPA clarify whether or not a CAFO is 
required to obtain a National Pollutant Discharge Elimination System (NPDES) permit if the 
CAFO does not discharge. 

I appreciate your continued interest in EPA's progress in responding to the Court of 
Appeals' decision in WaterkeeperAlliance, Inc. v. EPA, 399 F.3d 486 (2d Cir. 2005). EPA is 
continuing to move forward with its rulemaking, as expeditiously as possible, to comply with the 
Court's decision. EPA hopes to propose rule revisions in which we intend to clarify that only 
CAFOs that discharge or propose to discharge must be covered by an NPDES permit. 

It is true that, in light of the Second Circuit decision, the Clean Water Act does not 
require a CAFO to obtain an NPDES permit if the CAFO does not discharge or propose to 
discharge. The Agency has consistently communicated to States that, under section 510 of the 
Clean Water Act and 40 C.F.R. 123.1(i)(2), while they may operate a program with greater scope 
of coverage than required by the Clean Water Act, the additional coverage is not part of the 
federally approved program, and requirements imposed pursuant to that greater scope of 
coverage are not federally enforceable and are only imposed under State law. 

EPA will continue to work with States as the Agency finalizes proposed changes to the 
CAFO rule. Thank you for your interest in this important issue. If you have any questions, 
please feel free to contact me or your staff may call Tom Dickerson in EPA's Office of 
Congressional and Intergovernmental Relations, at (202) 564-3638. 

Assistant Administrator 

InternetAddress (URL) http //www.epa.gov 
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Wnited statetr Senate 
WASHINGTON, DC 20510 

March 3,2006 

The Honorable Stephen L. Johnson 
Administrator 
U.S.Environmental Protection Agency 
Ariel Rios Building 
1200 Pennsylvania Avenue, N.W. 
Washington, D.C. 20460 

Dear Administrator Johnson: 

We have some concerns with how the U.S.Environmental Protection Agency 
(EPA) is handling its response to the 2005 ruling by the Second Court of Appeals in 
Waterkeever Alliance et al. v. EPA. We were pleased with the February 10,2006, final 
rule published revising the compliance dates for Concentrated Animal Feeding 
Operations (CAFOs), especially with the agency's statement that it could allow further 
extension in the final rule if necessary. We continue to be concerned about 
communications between EPA headquarters, EPA Regional Offices and the states 
regarding the application of the National Pollutant Discharge Elimination System 
(NPDES) permit program to CAFOs. 

In Waterkeeper ANiance v. EPA, the court vacated some of the core provisions of 
EPA's 2003 CAFO rule, including EPA's requirement that CAFOs that do not discharge 
pollutants must get an NPDES permit. As a result, several state NPDES programs for 
CAFOs will need to be fundamentally changed. This should occur as quickly as possible 
because many CAFOs are being told by state regulatory agencies that they must get a 
state's federally enforceable NPDES permit now, even though these CAFOs are not 
discharging. It does not appear EPA and the Regional Offices are effectively working 
with the states to ensure they understand that unless a CAFO is discharging they cannot 
be required to get a federally enforceable NPDES permit. 

In fact, several states, with EPA's apparent blessing, are continuing to move 
forward with requiring CAFOs to get federally enforceable NPDES permits. For 
example, on December 7,2005, Region 5 sent a report to the six states in the region 
detailing how the states are applying their NPDES permit program to CAFOs. Five of 
these six states are requiring CAFOs to get NPDES permits even if they do not discharge. 
The Region 5 report failed to mention that the Second Circuit ruling will substantially 
reduce the number of CAFOs that need to be covered by the program. This Region 5 
communication, which is enclosed, is being cited by state NPDES authorities as evidence 



EPA intends to continue to require NPDES permits for all CAFOs regardless of whether 
they discharge pollutants. 

It appears the cause of this problem is EPA's position on the issue. Greater clarity 
must be brought on the important differences between federal law and state law in the 
application of section 510 of the Clean Water Act. For example, EPA stated in the 
February 10,2006, final rule that "states may choose to require CAFOs to obtain NPDES 
permits in advance of the dates set in the federal NPDES regulations, pursuant to the 
authority reserved to States under Section 510 of the Clean Water Act to adopt 
requirements more stringent than those that apply under federal law." 

Section 510 does not allow states to require CMOS to be subject to federally 
enforceable NPDES permit requirements when the federal government itself cannot 
require this. States can require under state law CAFOs to get state permits that are 
enforceable in state courts, but they cannot require CMOS to get federally enforceable 
NPDES permits if the CAFO is not discharging. 

We want states to be able to continue operating successful water quality 
protection programs that work for them. However, section 510 does not extend to the 
states the ability to impose a federal requirement that carries federal penalties and 
liabilities when the federal government itself cannot lawfully do so. 

We strongly encourage you to immediately reconsider EPA's position on this 
matter and make a clear statement to the regions and states that federally enforceable 
NPDES permits are required only for CAFOs that actually discharge pollutants to water, 
and that they are not required for those CAFOs that do not discharge. 

We appreciate your attention to this matter and look forward to hearing fkom you. 

Sincerely, 

Senate Committee on E 
and Public Works 

Enclosure 


