
June 30,2004 

Mr. Dominic Mancini 
Office of Information and Regulatory Affiirs 
17h Street and Pennsylvania Avenue, N.W. 
Washington DC 20503 

VIA FAX: 202-395-6974 

RE: Unduly Burdensome Regulatory Requirements 

Dear Mr. Mancini: 

On behalf of the shipbuilding industry, the American Shipbuilding Association 
respectfully requests that your Ofice review the attached background paper and direct 
that the regulations found at 33 CFR 104 and 105 be revised to provide that shipyards 
whose fhcilities and vessels are already subject to approved DOD security plans be 
exempted from the redundant, conflicting, and burdensome requirements as set out in 33 
CFR 10 1 through 106. In short, the regulatory requirements that the ASA shipyards must 
comply with in order to build ships for the U.S. Navy far exceed those established by the 
Coast Guard, and should serve as a basis to exempt fiom Coast Guard regulatory 
compliance those shipyards that are held to a higher security standard imposed by the 
Navy than that established by the Coast Guard. 

Thank you for you consideration of this request. Should you need additional 
information, please contact Frank h s e y  in my office (202-544-9614). 

Sincerely, 

AVONDALE GATH IRON WORE CoRPounoN SLECTRICBOAT CORPORATION INGALLS NATIONAL STEELAND NEWPORT NEWS SAlPBUlLDMGN r W  ORLEANS LO(IISlAN9 WTK MNNS CROTOX CONNECTICVT PASCAGOUUMISSISSIPPI SaPEUImING C O h i P m  NeWORl NEWS. VTRGINIA 
SAN DECO WFORNKA 



Redundant and Burdensome Coast Guard Security Plan Regulation 

ISSUE: Should private shipyards that are required to comply with the ultra stringent DOD regulatory 
security plans be required to comply with redundant, conflicting and burdensome Coast Guard regulatory 
requirements? 

DISCUSSION; Recently adopted U. S. Coast Guard regulations at 33 CFR Pnrt 104, "Maritime 
Security: Vessels" and Part 105, "Maritime Security: Facilities" implement the Marihme Transportation 
Securiry Act. The intent of the Aa is to ensure enhanced security of port facilities, port areas, and 
oceangoing vessels. Part 105 requires facilities, broadly defined as "any structure or facility of any kind 
located in, on, under, or adjacent to any waters subject to the jurisdiction of the U.S. and used, operated, 
or maintained by a public or private entity, including any contiguous or adjoining property under common 
ownership or proreution," to operate under an approved Facility Security Plan, "to ensure the application 
of security measures designed to protect the facility and its servicing vessels or those vessels interfacing 
with rbe facility, their cargoes, and persons on board ar the respective MARSEC [Maritime Security] 
Levels." [See 33 CFR 101.105] Part lo4 has similar requirements for owners or operators of vcssels. 

The Coast Guard rules (Parts 104 and 105) contain a number of exemptions to the applicabiliq of the 
requirement for a Coast Guard Securiry Plan. Facilities and vessels owned or operated by theU.S. used 
pnrnarily for inilitary purposes, and some shipyards, are among those exempt from the requirements. 
However, if a shipyard facility is subject to Coast Guard regulations on handling explosives or dangerous 
cargoes, handling liquefied natural gas or hazardous gas, or transferring oil or hazardous substances 
(including bilge water) in bulk, or provides service to vessels subject to Part 104, the shipyard is not 
exempt from the Coast Guard's new regulation. In addition, some shipyards may own barges, tugs, or 
floating dry docks also subject to the new regulation. [See 33 CFR 105.105 and 105.1 101 

The result of the "carve out" language under rhc applicability regulation clescribed above is that most of 
the larger U. S. shipyards are now subject to the Coast Guard security requirements under the Maritime 
Transportation Security Act, even though most of those same shipyards perform almost all of their work 
for the U. S. Navy and have been subject to U.S. Navy security requirements for many years. ASA 
shipyards in particular must have U. S. Navy (DOD) security plans in place that are approved by and 
regulatd by the Navy. Further, the shipyards performing work on nuclear vessels must qualify under 
even more stringent secur~ty rules of the Naval Nuclear Propulsion Program. Similar existing programs 
apply to facilities doing work for the Depament of Energy or other Department of Defmse agencies. 

The requirements for the new Coast Guard Security Plans are elaborate; however, they are minimal 
compared to the requirements of a DOD approved security plan. Shipyards hat opeme under approved 
U. S. Navy security plans should not be subjected to duplicative (and in some cases contradictory) 
requirements under the Coast Guard's regulation. It is clear from the Coast Guard's exclusion of military 
vessels and facilities that the adequacy of DOD security planning is recognized. However, the same 
security measures employed at privately owned DOD contractors are subject to filing and maintaming 
Coast Guard plans. Beoause the Coast Guard requires the Plans to be filed under its regulations to be In 
h e  format and form it has outlined, shipyards are not being allowed to simply provide oopies of current 
DoD security plans to demonstrare adequacy. Further, in some instances. the security measures required 
by DOD are class~fied and therefore not releasable to the Coast Guard under the terms of the DOD rules. 
The result is not only a burdensome duplication of effort for the shipyards, but can mean confwing and 
conflicting plans are on file for the same facility. In addition, the Coast Guard's resources are h n g  
unnecessarily expended to review plans and inspect facilities already well protected under DOD (Navy) 
supervision. 

RECOMMENDATION: The regulations at 33 CFR 104 and 105 should be revised to provide that 
shipyards whose facilities and vcsscls arc alrcady subject to approved DOD security plans should be 
exempted from the requirements of 33 CFR 101 through 106. 


